Sunday, January 4, 2015

The prosphoron/ خبز التقدمة



 
 
A prosphoron (πρόσφορον) is a small loaf of leavened bread used in Orthodox Christian divine liturgies.
 
The  prosphora (πρόσφορα), originally, means  offerings  that made to a temple, But in Orthodox Christianity it means the bread which  made  specially  to  the Divine Liturgy (Eucharist).
 
Baking
Prosphora is made from only four ingredients: white wheat flour, yeast, salt, and water.
A prosphoron is made up of two separate  pieces of leavened dough which are placed one on top of another and baked together to form a single loaf.
 
This double-loaf represents the  union  of  both  of  the  human and divine natures of Christ.
 
Before baking, prosphoron is stamped with a seal usually bearing the image of a cross with the Greek letters IC XC NIKA ("Jesus Christ conquers") around the arms of the cross.
 
 
In the part of the Divine Liturgy (Eucharist) known as
 
The  Preparation part at  the the Divine Liturgy,  the  priest cut   the  stamped  part from the center of the prosphoron, which  is referred to  the Lamb (Greek: Amnon). which  will  be consecrated to become the Body of Christ and from it both the clergy and the faithful will receive Holy Communion, while the remainder of the prosphora is cut up for the antidoron, the blessed bread which is distributed at the end of the Liturgy.
 
 
In addition to the Lamb, particles are removed from the prosphoron to commemorate:
The Theotokos (Panagia)
The Nine Ranks of saints (the particular saints commemorated will vary depending on jurisdiction)
The living (including the local authorities and the ruling bishop)
The departed
 
 
 
 
 
بروسفوريون،
prosphoron (πρόσφορον)
 هو رغيف صغير من الخبز المخمر الذي يستخدم في  الذبيحة  غير  الدموية في  الكنائيس الصلوات المسيحية الأرثوذكسية.
 
في أصل  الكلمة، تعني التقدمات التي تقدم إلى الهيكل، ولكن في المسيحية الأرثوذكسية هو  خبز  التقدمة   الذي يصنع خصيصا للقداس الإلهي (القربان المقدس).
 
طريقة الخبز
يتم  تحضير البروسفورا
من أربعة المكونات فقط : دقيق  القمح  الابيض
  ، والخميرة، والملح، والماء
 
 
تتكون
prosphoron
 
  من قطعتين منفصلتين من العجين المخمر التي توضع واحدة فوق الاخرى ، ويخبزا معا ليصبحا رغيف واحد.
 
ويمثل هذا  الرغيف المزدوج  اتحاد كلا من الطبيعة البشرية والإلهية للمسيح.
 
قبل وضع  العجين  في  الفرن، يتم  ختم  العجين  بختم
prosphoron 
 
عادة ما تحمل صورة الصليب مع الحروف اليونانية
IC XC NIKA
("ينتصر يسوع المسيح").
 
 
في تحضير  التقدمة  في القداس الإلهي، يقطع الكاهن الجزء المختوم،  بحيث  هو  الحمل، و  هو  الجزء  الذي سيتم تكريسه ليصبح جسد المسيح ومنه كل من الاكليروس والمؤمنين  يتناولون القربان المقدس، في حين يتم قطع ما تبقى من
prosphora
 
 لتصبح  الخبز المبارك التي يتم توزيعها في نهاية
 القداس
 
 
بالإضافة إلى الحمل، يتم اقتطاع  جزيئات من
prosphoron
 لتذكار
والدة الإله (باناجيا)
تسعة  صفوف للقديسين
الاحياء (بما في ذلك السلطات المحلية والأسقف)
الاموات


Editor: Rev.Spyridon Tanous
Orthodox Patristic Organization- Sweden
Ἐκκλησία τῶν Γ.Ο.Χ
www.christ-prayer.org